Citrix Xen Server

Het Citrix Xenserver Examen -> 1Y0-A01

Citrix heeft het wel voor elkaar, kan ik zeggen. De cursus is volledig op elearning gebaseerd. Ik ben er in het verleden toch altijd en beetje sceptisch over geweest maar ik kan nu toch wel zeggen pluim voor de ontwikkelaars. Ik heb het met plezier gedaan en het examen met suc6 afgerond.

Afgelopen maand had ik me aangemeld voor de Citrix online training dat doe je via de Citrix Elearning. Kies voor de training : CTX-2400AW – Citrix XenServer Enterprise Edition 4.0: Administration. Nadat je deze opleiding gekozen hebt kan je er voor kiezen om $1995 te betalen of een voucher met korting in te vulllen. Hier goed nieuws voor de partners, deze krijgen een free training.

Na het aanmelden krijg je een account bij Toolwire , hier staat een virtuele windows XP machine voor je klaar en een Dell 1950 server om Xen source op te installeren beheren en te slopen. Erg goed allemaal. Hier kan je de volgende opdrachten verwachten :

 Citrix XenServer Enterprise>> XX Days Remaining

 •  Lab 1 – Installing XenServer Enterprise Edition 4
 •  Lab 2 – Creating Windows VMs
 •  Lab 3 – Creating Linux VMs
 •  Lab 4 – Using Templates
 •  Lab 5 – Conducting Life Cycle Operations
 •  Lab 6 – Managing Resources
 •  Lab 7 – Managing Networks
 •  Lab 8 – Managing Linux Storage
 •  Lab 9 – Managing Resource Pools
 •  Lab 10 – Using the Command-Line Interface
 •  Lab 11 – Troubleshooting

Deze opdrachten lopen parallel met de online training en uitleg. Het werkt net als in het klaas lokaal maar dan ook beschikbaar om 1.00 's nachts, wat voor mij dus ideaal is.

Indien je deze opdrachten hebt doorlopen, ben je klaar. Overigens kan je het Toolwire lab voor 30 dagen gebruiken. Wat voor mij ruim voldoende was. Overigens misbruik ik het gelijk om wat andere zaken te testen……..Doe dit en dat nooit 😉 Dus wel…..Altijd leuk. Daarna opnieuw inloggen en alles is weer terug gezet naar de uitgangs positie van het LAB.

Indien je gereed bent, dit is overigens in de elearing aardig abrupt. Ineens ben je klaar en kan je ook niet meer terug bladeren. Let hiervoor op als je denkt o dat lees ik later nog wel even….dus niet.

Nu kan het examen ingepland worden, dit doe je bij Prometric. Over het algemeen kan je binnen een paar dagen terecht. Ik ga altijd naar Veenendaal. Waarom ? -> vind het wel prettig bij TSTC. Maar dat is persoonlijk. Ik ken ook wel andere die dichterbij zijn. Ben niet bijgelovig maar daar ben ik nog nooit gezakt…;-).

Het examen : 1Y0-A01

Voorbereiding Cursus volgen en logisch nadenken is echt voldoende. Hieronder wat sleutel woorden om zeker te kunnen slagen voor het examen.

 • De standaard zaken : minimale eisen, CPU's memory enz.
 • De basis zaken over deploying.
 • Command line interface <- let hierop. Oefen goed in lap dan komt het goed : XE commando !!
 • Pool configuratie (voornamelijk de risico's)

Zoals gezegd gewoon doen komt echt wel goed. Het examen is makkelijker dan de cursus, persoonlijk een tikje onder de maat. Maar toch als je de cursus niet doet dan heb je een zware kluif te gaan.

Een ieder die het examen en de cursus gaat doen. Veel suc6 en toch ook plezier, ik vond het de moeite waard en een aanrader.

Bas